nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem
nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem

19 November 2014

My mom is an angel.

There are times when life gets mysterious and dangerous, and it makes me feel like I'm not welcomed because I didn't fit in. Or to be more precise, I couldn't. And even when I've kept it hidden beneath my smile, behind my laughter, my mom knows. Of all people, she can feel my pain. And she gave me the most simple solution, 

Ma, what am I gonna do without you? :')


Aaaaaaand,

It it hits me right in the feels.


Hahahhaha ^_^

But it really, really, really helps. I start to see that of all the things in the world, of all the good, of all the bad, of all the beauty, of all the ugly. Semuanya milik Allah. Even the pain, the hardest hardship, the thing that we thought we couldn't do, yes. Semuanya DARI Allah SWT. Siapa kita untuk menidakkan dan untuk merungut? 

Bila tengok orang happy, kita rasa sedih. 
Sebab kita lupa dia happy sebab Allah bagi dia happy tu.
Bila tengok orang berjaya, kita rasa kita loser.
Sebab kita lupa dia berjaya sebab Allah tolong dia.
Bila tengok orang cantik, kita rasa hodoh.
Sebab kita lupa dia cantik sebab Allah yang kurniakan dia kecantikan tu.

How could we do this to ourselves?

Yes, sesungguhnya kita yang buat semua ni pada diri kita sendiri.

Laa ila ha illa anta.
Subhanaka inni, 
Kuntu minaz ZAALIMIN. 
"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah.  
Maha Suci engkau, 
Sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim." 

[Surah Al-Anbiya, (21): 87]

Semuanya milik Allah. Semuanya milik Allah. Semuanya milik Allah.

Kalau nak dikumpul semua bahagia yang kita ada pun, bila di padang mahsyar kelak yang dikira adalah pahala. Bukan dikira siapa paling bahagia, siapa paling cantik, siapa paling berjaya dalam hidup. NO. Semua tu adalah benda-benda nonsense yang kita NAK tapi bukan apa yang kita perlu. Itulah dia, manusia. Sesungguhnya yang paling tak bersyukur tu, kita lah tu. Yang paling rasa Tuhan tak sayang kita tu, kita lah tu. Bangkitlah. Fight. Fight untuk apa yang sebenar-benarnya patut kita taruhkan. Bukan dunia matlamat kita, tapi akhirat. 

Jap eh jap. 

 

Hahahahahhaha :')))))))
Okaylah.
You got the gist of what I meant to say, kan?

 Moga-moga sentiasa setiap kali kita jatuh, setiap kali kita gagal,
Setiap kali kita rasa dunia ni tak adil, kita mampu bangkit semula.
Sebab kalau macamtu, barulah namanya khalifah.
Kita kan, ditugaskan menjadi khalifah?
Manaaaaa ada khalifah lembik-lembik camni kan?

Heehee ^_^

Keep yourself prepared,
Sebab sesusah mana kita sekarang,
JANGAN sampai akhirat kita terabai hanya sebab
orang lain lebih happy, orang lain lebih berjaya, orang lain lebih cantik.

Sebab semuanya, dari Allah subhanahu wa ta'ala.
Orang tu mungkin nampak happy, tapi dia banyak masalah.
Orang tu mungkin berjaya, tapi banyak tanggungjawab.
Orang tu mungkin cantik, tapi dia pun ada perasaan.


Jom bersyukur secara jemaah, macam panda-panda ni!

Siap sujud syukur lagi, K.

Okaylah sampai disini sahaja saya membebel.
Moga bermanfaat, ya. ^_^

Sebenarnya memang bebel kat diri sendiri, supaya sentiasa ingat.
Hihihihihi.

InsyaAllah :)