nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem
nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem

10 March 2012

Stronger in each step.


Ini seperti melodi mengalunkan kata yang bermakna, dari seorang kakak. 
Semakin aku menjadi memahami, apa itu seni interpretasi. 
Rasa dan maksud cuba disampaikan. Bukan sia-sia.
Bukan untuk meluah apa kronologi cinta muka buku.
Dan bukan untuk meluah apa itu feeling ada life; parti sana sini.
Tapi ini satu rasa yang kekal, wujud, kita semua boleh rasa berkait.

Bikin hati tenang. Tiada tensi. 
Glad. I ran through this piece of art. Smiled.

Bagi si gadis. Usah jatuh terlalu lama. Bingkas kamu bangun.
Kerana yang menanti itu, menunggu kata putus.
Untuk kita menerus, atau terus menjatuh.
:)

Hey there,


Smile. Chase the happiness.
Whatever it is. That makes you happy.
Chase it.
Until.
Your knees loosened up.
Your feet fails you.
Your body's frail and shaking.
And that smile.
Is in your face.
Chase it down, 
and see the magic that life opens you. 

I like to see you, smile. 

As long as you are, 
I will. 
Say cheese! 

:D

Apa tajuuuuuuuuuk?

Aku cuma insan biasa. Yang tak lekang dari perkara yang biasa. Dan jarang melakukan perkara luar biasa.
[ Luar biasa? Vot du youuh meann? ]
Okay scratch that!

That means. Aku, kau, dia, kita, bukan maksum. Kita tak lari dari dosa.
Tapi it doesn't mean, kita boleh dengan sengaja berbuat dosa.
Entahlah.



Berbeza, kita berbeza. Tapi cuma di mata Sang Pencipta. Kita sebenarnya sama saja. Hamba. Tiada kuasa menghukum.

Aku rasa macam. Dunia ini terlalu penuh dengan perkara yang membuatkan aku berfikir, "Kenapa kau tak berfikir cara aku berfikir? Kenapa cara hidup kita lain? Kenapa kau tak rasa apa yang aku rasa? Kenapa kau itu, kenapa kau ini? Kenapa kita berbezaaaa?"

And so the answers:

  1. Kita punya surroundings, memasing berbeza. A mungkin tinggal tepi laut, B mungkin tinggal tepi highway, C mungkin tinggal disebalik pokok-pokok. Datang bandar, nak belajar. So we meet.
  2. Mak ayah. Mak ayah kerja dah lain-lain semua orang. Income lain. Mind-set dah lain. Family background, siblings ada berapa orang. Competition jugak dalam siblings. 
  3. Wealth and properties. To say in its simplest form, ada orang rasa susah nak dapat sesuatu benda dari kita. Have to struggle. 
  4. Of course, personal preferences. Maksud aku, hah guano neh nak eksepelen. Minat lah, choices masing-masing dalam benda yang interest kita. Ah apa aku cakap melalut ni. Sorry that's the way it is here, heheh. 


And then, jadilah percanggahan pendapat. Tapi semua tu boleh dilakukan dengan penuh rasa hormat. Satu je, kalau kita hormat orang, for sure orang lain akan hormat kita balik. Cuma, tak semua. Mungkin ada yang akan iri hati. Mungkin ada yang tak setuju dengan pendapat kita, perlekehkan ia, and then buat kita rasa murung, sebab tak ada secubit pun tunjuk rasa hormat dekat kita. 

Susah sangat ke? Besar sangat ke kita kat dunia ni nak hukum orang sampai macam tu sekali?
Aku bold perkataan kita tu sebab ianya termasuk dengan aku sekali. Aku pun begitu, terkadang terlepas pandang dengan ketidakmatangan diri sendiri. 

And so. 

Itulah ceritanya sekarang. Kita kena ingat yang ada faktor kenapa kita berbeza antara satu sama lain. Kalau nak ubah orang lain ikut cara kita, boleh, tapi kita ni siapa je pun nak suruh orang pandang kita? 

Bukan senang wey nak terima orang. Tapi kalau kau ada rasa respect kat orang, in spite of diorang punya kelemahan, small matter weh.

Respect: Bukan menunduk tapi menunjuk. Menunjuk yang kita punya maruah untuk dijaga.

Weh. 

Parah dah aku ni. Pukul 2.00 pagi punya melalut memang begini rupanya,
Jadi patik memohon ampun, Assalamualaikum.