nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem
nurulmuna yem nurul muna yem nurulmunayem

22 January 2012

Foreveralone.

Okay. Hey peeps. Cantik-cantik dan hensem-hensem di luar sana.

Tahukah anda?

Lately saya banyaaaaak nampak kawan-kawan saya tulis status yang mesti selitkan about their forever alone moment.

And I hate that. A lot.

:| ni nak membebel panjang-panjang ni.



Don't you know? 
You are NEVER ALONE! 
You will always have someone 
who cares for you, 
who accepts you for who you are, 
who wants to be there with you 
whenever no one else will. 
 It's devastatingly hurtful 
to see someone you care for claims 
that they are forever alone. 
Damn it. 
And more importantly, 
you are NEVER ALONE 
because Allah SWT is ALWAYS there with you.
 Tahu tak? 
Syaitan memang akan masuk melalui liang roma kita and then ke pembuluh darah kita,
 tapi Allah lebih dekat dengan kita. 
Tempat pertama yang Dia sentuh is our heart, our pulse. Nadi. 
So the forever alone theory, to me, is a complete BULLSHIT. 
Enough said. 
Sorry for the foul words but my rage would grow whenever this ridiculous issue came up. 
For once, don't let your feelings control your sanity, please. 
It's just unfair to the ones you loved and those who loves you, 
with or without you knowing they love you. 
Be positive! 
You're someone's loved ones. 
You're Allah's. 

Kadang-kadang kita tak boleh bagitahu seseorang kita sayangkan dia. 
Tapi orang yang sayangkan kita sentiasa mendoakan kita. 
No matter what.
Believe me, ada orang selalu doakan awak.
Jangan fikir siapa, sebab memang ada. That one person. Ada. 
:)

07 January 2012

Quick post.

Psst, I've warned you, this is a quick post! :D YAY! :D

Okay so let's talk. 
IMAGINE 
You're a PC. With a very low RAM.
If you're so blind on technology, lemme explain plainly.
RAM makes your PC runs fast. 
Thus, the higher the RAM, the faster it runs. Geddit? 
Now this is the situation.
JAP BEFORE THAT, DAH IMAGINE KE BELUM?
Yang "You're a PC. With a very low RAM."
Cepat-cepat. Okay. Sudah? 
Let's start the party!
When your RAM is low, because you are used brutally by the world that controls you, you slows down.
You slowly starts to drop your performance until you can't perform anymore.
And then came the most worst part... You're put in a coma.
And so, your User have to do it's part.
The User have to restart you.
And then you were running again, very freely, lightly, and you perform very well! Like a brand new PC!
Okay so now...
Let's compare this situation to our own real-life situation as a humble servant to Allah Ta'ala.
A PC is you. With low ram. Meaning, with low resistant towards sinful and forbidden actions.
Therefore, sinful and forbidden actions will slow you down in remembering Allah SWT, our Creator.
And with more and more ignorance towards Allah SWT, our heart were slowly closed towards the Truth, the true Islam.
Bak kata orang, Islam hanya pada kad IC kau tu je.
Such a hypocrite kan kita ni? 
SO. Actually the User is of course, Allah swt.
He uses us from the start to see if we were ready to be put into this world as His servant to reach His Jannah.
Not to be his hypocrite servant where we will only use His word to be the heaven and then suffer in the Hereafter.
No!
So let us guide our self to His path so that He will not hesitate to "restart" our Iman, and contain our Deen. 
InsyaAllah.

Written truly and deeply from the bottom of my heart, sincerely, His servant,

Nurulmuna Yem.

ps: quick post la sangat... Hahahhahahahhaha :P

03 January 2012

It's complicated. NOT!

Mari kita bercakap tentang soal hati dan perasaan. 

"Hati bila dipaksakan, pasti takkan baik." 
      Pelan-pelan Saja by Kotak.

Apa aku nak tekankan dekat sini ialah, heartbreak. Aku tahu semua pernah rasa. Rasa manisnya cinta. Tiba-tiba hancur... Cinta pada aku kat sini ialah perasaan yang kau rasakan pada seseorang. Cuma kau mengharap dia rasa yang sama. In this case, dia TAK rasa benda yang sama. Dia TAK cinta kau. PERNAH RASA KAN? Tak pernah, meh sini aku ajar kau. Ni situasinya. Awek idaman lu yang lu usha berbulan-bulan tetiba muncul dengan balak lalu depan lu sambil gelak-gelak manja. Togede-gede. Pakai baju sama kaler.  Lu balik lu nangis sampai rumah lu macam kilang gandingan tisu dan hingus. Jap. Ewwww.


Habistu kau nak buat apa? Nak paksa dia minat kat kau? Dia memang perasan kau. Borak-borak kosong. Tapi dia tak ada feel dengan kau. Dia tak rasa macam nak kahwin dengan kau. Kau buatlah apa pun, kau terjun bangunan nak selamatkan dia ke apa ke kan. Dia memang takkan cintakan kau. Takkan kahwin dengan kau. 

Macam Bella dengan Jacob. Memey ar Jacob banyak tolong Bellahhh. Tapi last-last Bella kahwin dengan Edward jugak. Ada Bella kesah? Non ado... 

Last-last kau jugak yang meroyan sesorang... 



Piiiiirah.


Wahai Jacob-Jacob di luar sana, you are not alone. Yeah, memang Allah ciptakan rasa cinta tu untuk manusia bersyukur tentang nikmatnya cinta, iaitu salah satu daripada nikmat yang Allah kurniakan pada menusia menusia sekalian. Dalam heati. Ni pehal aku campurkan BM+BI nih. Heart+Hati=Heati. Lantakkk!!! Tapi kalau dah sah kau takda peluang lagi tak yah ah poyo sangat nak meroyan macam pempuan patah kuku. Entah ah. Aku dah selalu terkena kot. Aku dah LALI. Maybe kau amateur kot. Boo! Bosan dengan permainan nikmat yang satu ni. Kalau indah memang indah. Kalau pecah, nak kutip serpihan dia punyalah susah. Sebab tu kena selalu ingat dalam kepala, cinta tak boleh dipaksa. 

It's complicated but it's not. 

"The one that complicates the complication of the heart is the complete ignorance on what you need."
Quoted by me.

So this is my theory.
When you focus on what you want, you forget on what you  need. All you need is a person who understands you, who is willing to reply all your texts, who is willing to listen to all your heartbreak warfare... What you want is the one that you keep chasing all along but in the end she ran away with all her might to chase her own want... And the one you need is right in front of you. Still, you're blind. You want what you want, you need what you need, and in the end you won't have both. 

Malas. Malaaaaaaaas! *Emosi tetiba* BAI!

01 January 2012

Selamat datang 2012 :)

Assalamualaikum :)

Dah berakhir dah tirai tahun masihi, tahun 2011. Selamat datang 2012, wah nampaknya semua orang masih fresh-fresh, berseri-seri dengan azam baru masing-masing. Saya pula, masih seperti biasa. Meneruskan azam yang dilakukan pada masa lalu, dan datang dengan azam-azam baru. Alah, azam kita semua kan sama sahaja, untuk menempah tiket ke syurga Allah Ta'ala? InsyaAllah.

Azam baru 2012 :')
Jadi pada tahun baru masihi ini, let's just forget the past and move forward. Forget the sins, forget the wrongdoings, and forget what the shaitaan reminds you of your past. Bila kita ingat dosa-dosa lama kita, mesti kita terfikir: "Allah mesti tak terima aku lagi, sebab aku dah banyak buat dosa." Lantas kita pun macam dalam satu 'comfort zone' yang diukir sarangnya  oleh syaitannirajim untuk terus melakukan dosa. 'Comfort zone', macam dah lali dengan dosa sendiri so kita secara tak langsung keep doing it.  Ah, jangan ego sangat untuk menidakkannya. Aku pun macam tu juga. Sebab tu aku tulis, untuk aku ingat :) Allah itu Maha Pemaaf, Maha Pengampun, Maha Penerima Taubat. Simple je. Kau malu nak bertaubat, kau rugi BESAR PUNYA. Yu chuz. Jadi mari! Mari kita buat tahun baru sekali. Kalau tak sempat buat masa Awal Muharram dulu, buat sekarang pun jadilah. Perbetulkan resolusi kita untuk kembali menempah tiket ke syurga.

Pada pandangan aku yang sering terjatuh dalam kancah dosa dan alhamdulillah akan aku gagahi diri aku untuk bangkit (walaupun lembab macam PC yang ada RAM negative1GB), ya, itu semua daripada kata-kata syaitan. Kita perlu berubah. Dari buruk ke baik. Jangan tunggu nanti, nanti itu bila? Kalau esok kau mati? Pernah tak hati kau menangis bila kau fikirkan saat kematian kau akan menjelang esok sebab hati kau sudah kelabu, penuh titik-titik dosa yang hitam? o___o-

Subhanallah Maha Suci Allah, Allah itu Maha Mengampuni. Ya, memang, hanya apabila matahari terbit pada sebelah barat, kita dah tahu akan berlakunya kiamat. Pada ketika itu, pintu taubat is closed! Sorry the number yu has dialled is no longer in service. Bila kita dibisikkan syaitan: "Lambat lagi..." Dan kita pula sekali lagi masuk dalam 'comfort zone', kita terfikir pula: "Alah, mesti lama lagi punya nak kiamat. Wat lek wat pis! LET'S PARTAY!" Tapi siapa tahu kuasa Allah? Kalau minggu depan? Esok pagi? Pergh. Mampos...

Kalau kita mati biarlah kita mati dalam keadaan bersedia. Jadi jom, kalau tak kiamat besar, kiamat kecil (mati) pun jadilah. Jom ah cepat ah weh jom jom kita prepare, bukan prepare untuk BBQ tapi untuk mati esok lusa tulat tubing. Lepas tubing, tebang.

Aku harap aku tulis ni bukan sekadar tulis. Tapi untuk mengingatkan diri sendiri.  

Sebenarnya wa nak tulis apa jadi kat 2011 kat sini tapi macam lari topik pulak nanti wa buat post baru ah hahaha lawaknya kbai